Válságkezelés

2010.11.18. 13:05 :: Beküldő

Nyár van. Egy dél-franciaországi kisvárosban vagyunk, egy panzióban, a turistaidény kellős közepén. De sajnos már régóta esik az eső, ezért elég rosszul megy a bolt....és persze mindenki marhára el van adósodva. Ekkor szerencsére belép egy gazdag orosz turista a kis hotelbe, a recepcióhoz megy és kér egy szobát. Lerak egy 100 euróst az asztalra, majd elirányítják a szobájába, ami a harmadikon van. A hotel tulajdonosa fogja a 100 Euróst, és szalad vele a hús beszállítójához, hogy megadja neki a tartozását. A hentes azonnal fogja a 100 Euróst és siet a nagykereskedőjéhez, hogy megadja neki a lóvét. A nagykereskedő sem rest, vágtat egyből a termelőhöz, Etienne gazdához, hogy kifizesse neki a disznókat, amit még korábban hitelre kapott tőle. Etienne gazda pedig fogja a pénzt és sebes malac vágtában viszi Sophie-nak, a helyi prostinak, aki még a múlt hónapban nyújtott neki hitelben szolgáltatásokat. Sophie pedig boldogan sétál be a 100 Euróssal a mi kis hotelunkba, hogy kifizethesse végre a szobákat, amire felvitte a pasikat az elmúlt hetekben. Leteszi a pultra a 100-ast. Ebben a pillanatban lejön a harmadikról a gazdag orosz. Kijelenti, hogy ez a szoba neki nem felel meg, és kéri vissza a pénzt. A tulaj odaadja, ő pedig fogja a 100-ast és távozik.
 
Nos: Végül nincs kiadás és nincs bevétel, mégis mindenki kifzette az adósságát! Ennyire egyszerű lenne megoldani a gazdasági válságot? :)

1 komment

Címkék: szövegelés

A bejegyzés trackback címe:

https://mokalista.blog.hu/api/trackback/id/tr182416617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.10. 01:46:23

Igen.

Ez a dollárpapa, vagy az egymillió fontos bankjegy esete.

Elég azt hinni, hogy a sok pénz létezik, máris megy minden mint a karikacsapás.

Más kérdés, hogy nem kellene eladósodni és hitelre árulni, csupán a hitre alapozva, hogy majd valamikor úgyis megadja a kedves pénztelen vevő.

A "nekem sem fizetnek" csupán felelősségáthárítás, még ha igaz is.

Aztán meg ma a forgalomban lévő pénz döntő többsége adósságpénz és hasonlóan úgy működik, mint a történetben.

Akkor teremtik a semmiből, amikor valaki hitelt kap a bankban. A pénz ellenértékét majd csak a jövőben megteremteni. Ha ez sikerül és a hitelt visszafizeti, akkor a teremtett adósságpénz eltűnik. (A kamatai persze nem.)
süti beállítások módosítása